Šiaurės Haiku

Šaldytos žuvies pristatymas į namus Vilniuje

Žuvies, ryžių ir cukinijos apkepas (4 - 5 asmenims)

Žuvies, ryžių ir cukinijos apkepas (4 - 5 asmenims)

Patiekalui reikės

  • Menkės, Saidos ar Polako filė ~1 kg

  • ryžių stiklinės - 200 g

  • tarkuotos cukinijos ~700 g

  • kiaušinių - 2 vnt

  • tarkuoto kieto sūrio (tinka Džiugas) - 100 g

  • alyvuogių aliejaus ~ 100ml

  • kubelio ekologiško daržovių sultinio

  • druskos, juodųjų pipirų, krapų

Į kepimo indą su dangčiu supilkite stiklinę ryžių.
Stiklinėje karšto vandens ištirpinkite sutinio kubelį, druską, sudėkite pipirus ir supilkite į kepimo indą ant ryžių.
Cukiniją perpjaukite išilgai, išvalykite sėklas ir sutarkuokite per rūpią tarką. Sudėkite į indą.
Atšildytą žuvies filė nuplaukite ir supjaustykite į vieno kasnio gabaliukus. Sudėkite į indą.
Išplaktite kiaušinius ir sudėkite tarkuotą sūrį. Masę supilkite į indą.
Viską sumaišykite ir užpilkite alyvuogių aliejaus.

Kepkite orkaitėje, uždengtą 180C apie 50-60 min.

Parasta ir laibai skanu :)

Krapesto - krapų padažas

Krapesto - krapų padažas

Patiekalui reikės

  • jaunų nesumedėjusių krapų 120-150 g

  • vienos ar kelių rūšių riešutų (pinijų, kanapių branduolių, anakardžių, migdolų) 70-100 g

  • kieto brandaus sūrio kaip Džiugas, Parmedžiano, Pekurino 50 g

  • alyvuogių aliejaus 200 g

  • druska

Nuplautus ir nusausintus krapus, sūrį, riešutus druską dėkite į trintuvę su S peiliu ir trinant (blendinant) pamažu supilkite aliejų. Trinkite iki jums tinkamos konsistencijos.
Padažas paruoštas valgyti su baltos žuvies patiekalais ir ne tik. Jei liko (retai pasitaiko :)), laikykite šaldytuve.

Heko pjaustiniai ar Saidos filė padaže (4 asmenims)

Heko pjaustiniai ar Saidos filė padaže (4 asmenims)

Patiekalui reikės

  • Saidos filė ar Heko jaustinių ~1 kg

  • alyvuogių aliejaus ~70-100ml

  • rūgštaus naturalaus jogurto ar neriebios grietinės 500gr

  • druska, juodieji pipirai, krapai, karis ir kt.

Atšildytą žuvies filė nuplauname ir supjaustome į didelius gabalus, Heko pjaustiniai jau supjaustyti. Žuvies nedruskinam ir prieskonių nebarstome. Į įkaitintą keptuvę supilame alyvuonių aliejų. Aliejaus atrodo lyg perdaug, bet tai bus padažo pagrindas. Žuvį apkepame po 3-4 min. kiekvieną pusę ant stiprios ugnies.
Visus prieskonius ir druską išmaišome jogurte ar grietinėje ir užpilame ant žuvies keptuvėje. Troškiname pridengtą ant silpnos ugnies ~5min. Greitai ir labai skanu :)

Gaivus ir skanus padažas tinkantis prie įvairių patiekalų

Gaivus ir skanus padažas tinkantis prie įvairių patiekalų


Gaivus dilgynių-saulėgražų padažas tinkantis prie visų žuvų, ypač heko, saidos, menkės, taip pat puikiai tinka salotoms.

Reikės:
~200 g lukštentų saulėgrąžų
- 50-100 g šviežiai priskintų dilgėlių viršunėlių. Kuo daugiau dilgėlių, tuo padažas bus žalesnis. Dilgėles galima pakeisti špinatais.
- 1 citrinos
- Druskos, pipirų
- Česnako (jei mėgstate)

Paruošimas:
~200 g lukštentų saulėgrąžų užmerkite mažiausiai 4-ioms val. Surinktas dilgėlių viršunėles nuplaukite ir perpilkite verdančiu vandeniu. Išmirkusias saulėgrąžas perplaukite ir sudėkite į trintuvės indą su S-formos peiliu. Papildomai pripilkite vandens iki saulėgrąžų viršaus, sudėkite dilgynes, česnaką, maltus pipirus, įspauskite citrinos sultis. Viską sutrinkite iki vientisos putėsių konsistencijos, užtrunka iki 15-20 minučių. Įdėkite druskos pagal skonį.

Paruoštą padažą galima laikyti šaldytuve 3 paras. Pastovėjusį padažą prieš valgant išmaišykite. Tinka prie visko :)

Skanaus! 

Hekas balto vyno padaže su šparaginėm pupelėm ar smidrais ir žaliais žirneliais (4 asmenims)

Hekas balto vyno padaže su šparaginėm pupelėm ar smidrais ir žaliais žirneliais
(4 asmenims)


Heko mėsos konsistencija tanki ir todėl jį ruošiant su padažiais pagaminame labai skanius patiekalus.

Patiekalui reikės

  • 800 g heko filė

  • 200 ml balto sauso stalo vyno (kuo paprastesnio t.y. nerūšinio)

  • 200 ml daržovių sultinio

  • 300-400g jaunų šparaginių pupelių anksčių arba smidrų

  • 300-400 g šaldytų žaliųjų žirnelių 

  • 1 svogūno

  • 1 valgomo šaukšto miltų

  • poros v. šaukštų sviesto

  • druskos, pipirų

Atšildytą heko filė nusausinkite, pabastykite druska ir pipirais. Leiskite druskai susigerti, tada supjaustykite į 4-5 cm gabaliukus ir apkepkite keptuvėje su sviestu.

Kitoje keptuvėje, svieste pakepinkite supjaustytą svogūną, įdėkite šaukštą miltų ir išmaišykite, pamažu supilkite vyną. Kai padažas sutirštėja, supilkite daržovių sultinį.

Į gautą padažą sudėkite apkeptą heką. Šparagines pupeles ar smidrus apvirkite, žaliuosius žirnelius atitirpinkite ir viską sudėkite ant heko su padažu.

Viską pakaitinkite 10-15min uždengtoje keptuvėje.

Skanaus! 

20190410_194240.jpg

Skumbrė kepta kimči salotose (4 asmenims)

Skumbrė kepta kimči salotose (4 asmenims)
Kepta skumbrė yra skanus, bet riebus patiekalas. Tačiau jei kepsime kimči salotose, tai skumbrė nebebus toks sunkus maistas skrandžiui ir turėsime labai skanų garnyrą.

Patiekalui reikės
Žuvies:

  • 2 skumbrių

Lietuviškų raugintų kopūstų ale kimči

  • Raugintų kopūstų ~1kg

  • 3-4 morkų

  • artabatinio šaukštelio (arba pagal skonį) raudonojo kario pastos (rasite Asorti)

  • jei mėgstate česnaką, tai įdėkite pagal skonį

Sutarkuokite morkas, supjaustykite česnaką. Sumaišykite raugintus kopūstus, raudonojo kari pastą, morkas, česnaką ir sudėkite į indą su dangteliu. Paruoštas salotas, bent porą valandų palaikykite šaldytuve.

Skumbrę išdarinėkite ir supjaustykite į 4 gabalus arba padarykite filė. Yra keletas būdų skumbrei filiuoti, vieną radau nufilmuotą youtube. Skumbrės sūdyti nereikia ir gautus 4 filė gabaliukus susukite į suktinukus, oda į išorę ir perverkite mediniu iešmeliu (dantų krapštukai pertrumpi).

Skumbrės suktinukus ar gabalus sudėkite į karščiui atsparų indą ir gausiai užklokite pagamintomis kopūstų salotomis, uždenkite dangčiu. Kepkite orkaitėje uždengtą, 180 C 50min.
Patiekalas skanus tiek karštas tiek šaltas. 

Atsigavimo sriuba (4 valgytojams)


Pamaloninti savo skrandį, sušildyti sužvarbusį kūną, galime skania sriuba, turinčia ir organizmą valančių savybių.
Reikės:
2 litrų vandens
2vnt. jūros ešerių
6-7vnt. šviežių ŠITAKE grybų (džiovintus reikėtų išminkyti)
ryžių makaronų iki 100g
Kupino valgomo šaukšto MISO
Sojų padažo 2 valgomi šaukštai (arba pagal skonį)
Šviežio imbiero
šviežaus Čili pipiro (nepadauginti), pipirų, citrinos
Krevečių (atšildytų ir pagal norą)
Gaminimas: nuvalytus ešerius užpilti 2 litrais vandens ir nuo užvirimo virti ~1,5 valandos ant labai lėtos ugnies. Ešerius išimti ir į sultinį sudėti supjautytus griežinėliais ŠITAKE grybus ir pavirti 10-15mi. kol grybai išvirs. Daugiau virti NEREIKIA. Į karštą sriubą sudėti v.šaukštą MISO, imbierą, soją, supjaustytą čili pipirą, pipirus, ryžių makaronus. Išrankiojam iš virtų ešerių kaulus ir mėsą sudedame į sriubą. Druskos, krevečių ir griežinėlį citrinos kiekvienas valgytojas gali dėtis į savo lėkštę pagal skonį. Skanaus :)

Marinuota silkė be ašakų

Silkių ašakos švelnios, bet kai kuriems žuvų mėgėjams jos sugadina visą patiekalą. Yra galimybė pasimarinuoti silkių kuriuose smulkiosios ašakos bus aptirpdytos arba visai ištirpdytos marinato. Tokio marinavimo esmė: silkė turi būti marinate ilgai t.y. 3-4 savaites. Kai silkė būna taip ilgai naturaliame marinate (be pridėtinių cheminių konservantų, antioksidantų), silkė turėtų sugesti, bet....jei marinatą kas savaitę pakeisime, tai po trečiojo pakeitimo galime marinuotą silkę laikyti šaldytuvę porą mėnesių.

Eiga: atitipdome 1-2-3kg silkių filė. Aš dažniausiai marinuoju 3kg, nes darbo sąnaudos tos pačios ar 1kg ar 3kg, o marinavimo proceso eigoje silkių mažėja, jas suvalgau (negi lauksi tris savaites). Imu indą su sandariu dangčiu kuriame telpa 3kg silkių ant dugno beriu mišinį druskos BE JODO - cukraus (3 druskos:1 cukraus) sluoksnį ir guldau sluoksnį silkių file odomis į apačią, vėl beriu storą sluoksnį druskos - cukraus ir dedu sekantį silkių sluoksnį ir t.t. Druska turi būti be jodo, nes jodas užmuša naturalios fermentacijos bakterijas. Geriausiai paprasta akmens ar jūros druska be jodo. 1 kg silkių apytikriai 0,5kg druskos ir 100-150gr cukraus, bet tikslus kiekis nebūtinas, nes druskos turi būti persotinta. Cukrus reikialingas šiame procese net jei esate prieš jo vartojimą. Indas, su taip paruošta silke druskoje, uždaromas sandariu dangčiu ir statomas į šaldytuvą vienai savaitei. Kas pora dienų pamaišom ranka, druska neturėtų visa ištipti. Jei ištirpo visa, tai buvo jos įdėta permažai. Po savaitės verdame marinatą iš įvairių prieskonių, pagrindiniai: nemalti pipirai, laurų lapai, kalendros, gvazdikėliai, muskatas ir kt. Į marinatą druskos ir cukraus nededame. Naturalaus acto ar balzamiko reikia dėti į atvėsusį marinatą tiek kad būtų malonus rūgštumas. Silkę traukiame iš druskos-cukraus tirpalo, nulupame odą, likusį druskos-cukraus tirpalą išpilame. Silkių filė be odos dedame atgal į tą patį indą ir užpilame VĖSIU pasigamintu marinatu kad virš silkių būtų apie 3-5 cm marinato ir uždengę sandariu dangteliu statome į šaldytuvą. Už paros jau galime pradėti ragauti silkę. Pradžioje silkė bus labai sūri. Jei silkė sugėrė visą marinatą – papildome marinato. Po savaitės verdamės vėl marinatą, įvertinę silkės sūrumą, galime įdėti arba ne druskos ir pakeičiame marinatą. Silkė vėl šaldytuve, ją valgome, o po savaitės ar vėliau dar kartą tokiu pat būdu keičiame marinatą. Dabar marinuota silkė gali būti šaldytuve ilgą laiką.

Kepti menkių liežuviai

Tada kai Norvegijoje žvejota nedideliais laivais , sugautų menkių liežuvių išpjaustymas buvo vaikų darbas ir uždarbis. Menkių liežuviai jau tada buvo ir dabar laikoma delikatesu. Be abejo, delikatesas niekada negali patikti visiems be išimties. Sakyčiau kad menkių liežuviai patiks tiems, kurie mėgsta riebią žuvį ir kremzlėtas žuvų dalis. Bet liežuviai nėra riebalai nei kremzlės, tai kažkas kitas. Tradiciškai menkių liežuviai paniruojami (prieš kepant apvoliojami džiūvėsių trupiniuose ar miltuose) ir kepami ant keptuvės.

Paniruoti kepti menkių liežuviai (3 asmenims)

0,5kg menkės liežuvių

Rūpių miltų ar maltų džiūvėsių paniravimui

Vištos kiaušinis

Druska, pipirai ir kt. mėgstami prieskoniai

Lydytas arba paprastas sviestas kepimui

Menkės liežuvius atitirpdyti, nuplauti kiaurasamtyje, leisti nuvarvėti ir sudėti į dubenį. Išplakti kiaušinį ir supilti ant liežuvių dubenyje. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, druską ir prieskonius paniravimui. Įkaitinam keptuvę, dedame sviestą, paniruojam liežuvius, voliodami miltų-druskos-prieskonių mišinyje ir dedame į keptuvę. Kepame po 2-3 min. kiekvieną pusę. Neapsigaukite, kai kepsite ilgiau tam kad sukietėtų kepsnio vidurys, jis nesukietės kad ir kiek ilgai kepsite. Patiekite su daržovėmis. Skanaus :)

 

Moliūgų sriuba su krevetėmis 

Moliūgų sriuba su krevetėmis 

Rudenį mūsų namuose sumažėja vietos, nes į namus susikrausto sodyboje užaugę ir giminaičių sudovanoti moliūgai. Tai ne daržovės kurias gali sukrauti rūsyje ar sukišti po lova, jie lyg kokie gyviai, mėgsta gerai matomas ir ventiliuojamas vietas.

Daugeliui čia anokia naujiena moliūgų sriuba, tai tik siūlau į išvirtą sriubą įdėti atitirpdytų (!! nes, kitaip atšals sriuba, o vėl užvirus, krevetės primins guminukus ) jau paruoštų giluminių šiaurės vandenų krevečių.

Mes moliūgų sriubą ruošiame:

Moliūgo su nulupta oda

Morkų

Svogūnas,

Bulvių ar saldžiųjų bulvių

Prieskoniai: žalia kalendra, petražolės, bazilikai, imbiero šaknies ir kt, mėgstamų

Druska, pipirai pagal skonį

Moliūgus, morkas, svogūnus ir kt. daržoves supjaustom, vandens užpilame kad vos apsemtų. Užvirus , verdame ant silpnos ugnies, kol daržovės sumikštės t.y. išvirs. Nukėlus nuo ugnies sudedame supjaustytus prieskonius, druskos pipirų ir viską susmulkiname su elektrine trintuve (blenderiu). Atšidytų krevečių kiekvienas dedasi pagal norą. Skanaus :)

20181116_203522 (1).jpg

Kontaktai

Tel. +370 659 47496

El.p. arturas@siaureshaiku.lt

 

Užsakymas

Minimalus užsakymo kiekis 3kg Vilniuje, Kaune 5kg

Apmokėjimas pristatymo metu

 

Pristatymas

Nemokamas pristatymas Vilniuje, Kaune

Darbo dienomis nuo 9:00 iki 21:00